fbpx

Waterdichtheid van smartphones: hoe zit dat?

Elke zomer krijgen we dezelfde vraag: kan mijn smartphone wel of niet onder water? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het model van je smartphone en de omstandigheden waaronder je hem wilt gebruiken. 💦

Het idee om je smartphone onder water mee te nemen kan zowel spannend als zorgwekkend zijn. In dit blog duiken we in de wereld van de waterdichtheid van smartphones en helpen we je te begrijpen hoe het allemaal werkt.

Waterdicht of niet?

Het is belangrijk te beseffen dat hoewel sommige smartphones waterdicht zijn, blootstelling aan water nog steeds risico’s met zich meebrengt. Het is essentieel om te controleren of je smartphone waterdicht is en of hij vrij is van barsten of deuken voordat je hem aan water blootstelt.

Het vermogen van een smartphone om water te weerstaan, wordt aangeduid met een IP-certificering. Deze certificering geeft de stof- en waterbestendigheid van het toestel aan. Het eerste cijfer na ‘IP’ duidt de stofbestendigheid aan, waarbij 6 de hoogste score is, wat betekent dat het apparaat volledig beschermd is tegen stof. Het tweede cijfer geeft de waterbestendigheid aan.

Bijvoorbeeld, een smartphone met een IP60-beoordeling biedt geen bescherming tegen water of vocht. Maar met een IP66 kan het apparaat een zware regenbui weerstaan. Een IP67 betekent dat de smartphone een half uur op een meter diepte kan overleven, terwijl IP68 ervoor zorgt dat het apparaat ook onder water naar behoren functioneert. Bij IP69 kunnen zelfs de kleinste vochtmoleculen de smartphone niet binnendringen.

IP67 of IP68-certificering

Veel van de huidige high-end smartphones zijn uitgerust met een IP67 of IP68-certificering. Dat zijn modellen zoals de Samsung Galaxy S23-serie, Google Pixel 7-toestellen en Xiaomi 13-modellen. Goedkopere smartphones zijn echter minder waarschijnlijk waterdicht. Je kunt altijd de specificaties van je toestel controleren op de website van de fabrikant.

Hoewel deze smartphones waterbestendig zijn, raden fabrikanten het vaak af om met je toestel onder water te gaan. De waterdichtheid is meestal bedoeld om je toestel te beschermen tegen ongelukjes of regenbuien. Het is daarom verstandig om het garantiebeleid van jouw fabrikant te raadplegen voordat je je smartphone onder water meeneemt.

Waterdichte telefoonhoesje

Als je je nog steeds zorgen maakt over het beschermen van je smartphone tegen water, dan kun je overwegen om een waterdichte telefoonhoesje te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, van universele waterdichte zakjes tot hoesjes die specifiek voor jouw smartphone zijn gemaakt.

Als je eenmaal hebt gecontroleerd dat je smartphone waterbestendig is, kun je beginnen met het maken van geweldige onderwaterfoto’s. Zorg ervoor dat je de camera-app van je smartphone opent voordat je onder water gaat en gebruik de volumeknop om foto’s te maken, zodat je niet afhankelijk bent van het touchscreen onder water.

Onderwaterfotografie

Waterdichtheid kan je smartphone openen voor een geheel nieuwe wereld van onderwaterfotografie. Maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en om je smartphone op de juiste manier te beschermen. Happy swimming en vergeet niet je onderwateravonturen met ons te delen!

Bij L-Mobi vinden we het belangrijk dat je optimaal kunt genieten van je smartphone, ongeacht waar je bent. Bekijk onze jaarbundels en profiteer van de laatste prijzen voor je sim-only!

Onze andere blogs

2023-08-09T08:13:28+02:00
Ga naar de bovenkant