fbpx

Duurzaamheid en je telefoon: Hoe gaan fabrikanten om met milieuvriendelijke productie?

Wanneer we het gebruik van smartphones vergelijken met de productie van smartphones, dan zien we dat er veel meer energie wordt verbruikt tijdens het productieproces. Het produceren van smartphones zorgt voor veel CO2-uitstoot en dit betekent dat het een belastend proces voor het milieu is. ūüĆŹ

Gelukkig zetten meerdere fabrikanten wel stappen om de productie van hun smartphones milieuvriendelijker te maken. Daarnaast kun je zelf ook dingen doen om het gebruik van je smartphone duurzamer te maken.

Milieuvriendelijkere productie

Er zijn meerdere oorzaken te noemen die de productie van smartphones belastend maken voor het milieu. Op de eerste plaats heeft dit te maken met het feit dat er zeldzame metalen worden gebruikt in smartphones. Deze zeldzame metalen worden in de meeste gevallen in oorlogsgebieden opgegraven, voornamelijk omdat daar weinig milieuregels actief zijn. De opgraafwerkzaamheden worden vaak verricht door arbeiders die onder slechte omstandigheden werken, wat ook geen duurzame keuze is.

Tot slot zijn de fabrieken zelf zwaar belastend voor het milieu. De belangrijkste stappen die steeds meer fabrikanten ondernemen om te zorgen voor een duurzamere productie zijn: het vervangen van onderdelen in smartphones door duurzamere alternatieven, het zorgen voor schonere fabrieken en het realiseren van betere arbeidsomstandigheden.

Meerdere fabrikanten maken inmiddels gebruik van gerecyclede, duurzamere materialen in hun smartphones. Of wat dacht je van FairPhone?

Verpakkingen en accessoires maken ook een verschil

Fabrikanten van smartphones kunnen ook belangrijke stappen zetten om het proces n√° de productie te verduurzamen. Zo zien we dat steeds meer smartphone fabrikanten kiezen voor duurzamere verpakkingen van de smartphones. Daarnaast worden er ook minder accessoires standaard bij geleverd. Samsung en Apple hebben bijvoorbeeld met het oog op duurzaamheid besloten om de laders van telefoons niet meer standaard mee te leveren.

In de meeste gevallen hebben mensen namelijk al een werkende lader die geschikt is voor het opladen van een toestel van één van deze merken. Ook op deze manier proberen meerdere fabrikanten hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat kun jij doen op het gebied van duurzaamheid?

Je kunt zelf ook dingen doen om duurzamer en milieuvriendelijker om te gaan met je smartphone. Door deze tijdig op te laden, en niet te wachten tot de batterij echt helemaal leeg is, zorg je er bijvoorbeeld voor dat de batterij veel langer meegaat. Je kunt kiezen voor het gebruik van een tweedehands / refurbished toestel in plaats van het aanschaffen van een nieuw toestel.

Is je smartphone kapot? Dan is het milieuvriendelijker om deze te laten repareren dan om deze te vervangen. Maak gebruik van de energiezuinige instellingen op je toestel en lever je toestel in bij een inzamelingspunt voor recycling als deze het echt niet meer doet. Diverse grondstoffen kunnen namelijk opnieuw worden gebruikt.

Sim Only is de meest duurzame keuze

Het is milieuvriendelijk en duurzaam om je smartphone zo lang mogelijk te blijven gebruiken. Een abonnement met elke twee jaar een nieuw toestel is niet milieuvriendelijk. Sim Only is daarentegen de meest duurzame keuze. Bij L-mobi ben je natuurlijk van harte welkom als jij lekker goedkoop gebruik wilt gaan maken van Sim Only. Ontdek al onze aanbiedingen online, sluit af en begin direct met besparen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

Onze andere blogs

2023-10-22T08:33:56+02:00
Ga naar de bovenkant