Zo herken je online pesten als ouder
Online pesten is helaas één van de nadelen van internet. In vrijwel iedere klas, op zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs, zitten kinderen die te maken hebben met online pesten. De verwachting is dat ongeveer 1 op de 10 kinderen op deze wijze wordt gepest. Voor ouders is het lastig om dit te herkennen, waardoor het ook moeilijk is om het op te lossen. Kinderen kunnen dit namelijk vaak niet alleen.
Het probleem is groter in het basisonderwijs
Het online pesten komt voor in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs en zelfs het hogere onderwijs. Een onderzoek van het CBS toont aan dat het probleem het grootst is in het basisonderwijs, in de groepen 6 tot en met 8. Van deze leerlingen geeft 10 procent aan online gepest te worden. Dit percentage is 2,5 procent onder de jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar.
Is online pesten anders dan pesten op school?
Als ouder heb je er vroeger misschien ook wel mee te maken gehad. Veel ouders zijn in het verleden, als kind, ook wel eens gepest. Was het pesten vroeger op school anders dan nu online? Ja en nee. De pesterijen kunnen in de basis hetzelfde zijn. Het is nog altijd zo dat een bril, een beugel of bijvoorbeeld rood haar al voldoende reden kan zijn om te pesten, helaas. Toch is er ook wel een belangrijk verschil.
Vroeger vond het pesten alleen op school plaats en vonden de kinderen thuis een veilige haven waar zij zichzelf konden zijn. Online pesten kan 24 uur per dag en 7 dagen per week door gaan. Kinderen vinden nergens de nodige veilige haven.
Heeft jouw kind te maken met online pesten?
Het online pesten komt voor in meerdere vormen en via meerdere platformen, waaronder Facebook, Instagram, Snapchat en bijvoorbeeld WhatsApp. Omdat alles via een scherm gebeurt is het voor een ouder lastig om te herkennen of een kind online gepest wordt. Wel zijn er signalen waar je op kunt letten. Kinderen die online worden gepest slapen bijvoorbeeld slechter, zijn vaak verdrietig en neerslachtig, voelen zich somber en eten slechter. Zet je kind een social media account op ‘zwart’, dan is dit vaak ook een duidelijk teken dat je kind te maken heeft met online pesten.
Praat met je kind over online pesten
Het is belangrijk om met je kind over online pesten te praten, ook als er geen signalen zijn. Leg uit wat online pesten is, dat het belangrijk is om erover te vertellen als er iets gebeurt en dat je kunt helpen wanneer dat nodig is. Bedenk tijdens dit gesprek ook dat het mogelijk is dat jouw kind zelf iemand online pest of weet welke kinderen in de klas online gepest worden.
Online pesten kan zeer grote gevolgen hebben voor kinderen van alle leeftijden. Het is daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk ingegrepen wordt. Een eerste stap hierbij is het blokkeren van de kinderen die pesten en het inschakelen van een vertrouwenspersoon.
Laat je kind veilig gebruik maken van internet
Als ouder doe je er natuurlijk alles aan om je kind zo veel mogelijk veilig gebruik te laten maken van internet. Zo kun je bepaalde websites blokkeren en je kunt schermtijd beperken. Online pesten mag hierbij zeker niet over het hoofd worden gezien.
Daarnaast wil je ook dat het jouw kind duidelijk is hoe er gebruik gemaakt moet en mag worden van de telefoon, zodat de kosten niet uit de hand lopen, bijvoorbeeld door internetten buiten de bundel. Met een voordelige SIM Only jaarbundel van L-mobi kies je altijd voor de laagste telefoonkosten. Bekijk onze deals online en sluit direct af om te gaan besparen.