fbpx

De 5 verschillen tussen 4G en 5G: wij leggen het je uit

Het aanschaffen van een moderne telefoon betekent vaak ook een keuze maken tussen een 4G en 5G toestel. Maar hoe kies je tussen de twee? In deze blogpost helpen we je die keuze te maken door de belangrijkste verschillen tussen 4G en 5G uit te lichten.

Wat is 4G?

4G, de vierde generatie van het mobiele netwerk, werd in Nederland ge├»ntroduceerd in 2013. Dit was de opvolger van 3G, de technologie die mobiel internet een boost gaf. Dankzij 4G werd het mogelijk om moeiteloos muziek te streamen en video’s te bekijken zonder onderbrekingen.

Verschil 4G en 5G anno 2023

Het netwerk van L-Mobi Mobile heeft consistent een snel en stabiel 4G netwerk geleverd, met een gemiddelde snelheid van ongeveer 78 Mbps. Ruim voldoende om te appen, bellen en te streamen.

Wat is 5G?

5G, de opvolger van 4G, is sinds 2020 beschikbaar in Nederland. De volledige capaciteit van 5G zal echter pas beschikbaar komen na de veiling van de 3,5 GHz band, gepland voor eind 2023, begin 2024. Tot dan zullen we gebruik maken van een combinatie van 4G en 5G, met enkele voordelen zoals hogere downloadsnelheden, lagere reactietijden, stabieler streamen en een betere verbinding in drukke gebieden.

Verschillen tussen 4G en 5G

Hoewel de verschillen tussen 4G en 5G op dit moment klein zijn, zijn er toch enkele belangrijke aspecten om op te merken.

5G is sneller: Wanneer de volledige capaciteit van 5G beschikbaar komt, zullen we profiteren van aanzienlijk hogere snelheden. Dit zal resulteren in snellere videoladingen, streaming van hoge kwaliteit Netflix-series, en vlekkeloze gamestreaming. Bovendien zal de snellere reactietijd je voordeel bieden bij online games.

5G heeft grotere capaciteit: 5G zal beter presteren in drukke omgevingen, zoals concerten of festivals, waardoor het gemakkelijker wordt om je ervaringen te delen, ondanks de menigte. Dit voordeel strekt zich ook uit tot hulpdiensten, die niet langer het risico lopen op communicatieproblemen door netwerkoverbelasting.

5G is geschikt voor slimme apparaten: Met zijn hoge snelheid is 5G een uitstekend alternatief voor wifi, vooral voor apparaten die moeite hebben om een goede verbinding te maken. Dit is vooral nuttig voor apparaten zoals beveiligingscamera’s of elektrische auto’s die updates moeten ontvangen of hun laadstatus moeten doorgeven.

Toestel met 4G of 5G?

Hoewel het verschil tussen 4G en 5G op dit moment beperkt is, zullen we de echte voordelen van 5G zien in de komende jaren. Desalniettemin biedt het huidige 5G-netwerk al voordelen die het overwegen waard maken om de overstap te maken.

Onze andere blogs

2023-07-16T14:08:04+02:00
Ga naar de bovenkant