fbpx

Menukaart vertalen via je telefoon op vakantie

Tijdens je vakantie in het buitenland kan het lastig zijn om vreemde talen te begrijpen. Vooral als je een menu in het Frans of een informatiebord in het Japans voor je hebt. Gelukkig kun je dankzij de huidige vertaalapps je smartphone gebruiken om die teksten eenvoudig te vertalen. Hoe? Maak gewoon een foto en laat de app de rest doen! 📷 Hier volgt een uitleg over hoe je dit kunt doen.

Hoe werkt het vertalen van foto’s?

Er zijn verschillende apps beschikbaar die je teksten van een foto kunnen vertalen. Of je nu een menu wilt ontcijferen of dat Japans bord wilt begrijpen, een foto-vertaalapp is een handig hulpmiddel op reis. Laten we enkele van de meest populaire apps bespreken.

Een persoonlijke vertaler altijd bij de hand klinkt wellicht ongewoon, maar het is mogelijk met de Google Translate-app. Deze tool is ideaal om woorden of zinnen te vertalen, of om ter plekke een buitenlandse menukaart te vertalen met je camera.

Vertaalapp op je iPhone

Als je een iPhone hebt, zoals de iPhone 14, kun je de ingebouwde Vertaal app gebruiken. Vanaf iOS 16 kun je teksten in foto’s naar het Nederlands vertalen. Volg deze stappen om een foto te vertalen:

  1. Open de Vertaal-app.
  2. Kies ‘Camera’ aan de onderkant.
  3. Selecteer de taal van de tekst en kies dan voor vertaling naar Nederlands.
  4. Richt de camera op de tekst die je wilt vertalen en maak een foto. Deze wordt niet opgeslagen in je fotorol.
  5. De foto laat nu tekstfragmenten zien. Klik op het fragment dat je wilt vertalen om de vertaling te zien.

Heb je al een foto gemaakt? Via de Vertaal-app kun je ook foto’s uit je bibliotheek halen en die automatisch laten vertalen.

Google Translate voor Android

Google Translate is wellicht de bekendste vertaalapp en met name erg handig op Android. Het vertaalt teksten op foto’s snel en nauwkeurig. Hier zijn de stappen om Google Translate te gebruiken:

  1. Open de Google Translate-app.
  2. Kies bovenaan de brontaal en de doeltaal.
  3. De tekst wordt live vertaald door Google Lens.
  4. Wil je de vertaling opslaan? Maak dan een foto, zodat je later de vertaling kunt bekijken.

Voor de vertaling heeft de app een internetverbinding nodig. Als je buiten Europa reist, is het verstandig om thuis of via wifi het taalpakket te downloaden om data te besparen. Dit kost echter wel 50 tot 100 MB opslagruimte.

Vertalen op basis van foto

Fotovertaling is een uitstekend hulpmiddel voor situaties waarin je geconfronteerd wordt met een onbekende taal. Maar het is belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden: zorg voor een scherpe foto, gebruik bij weinig licht de flits van je camera en onthoud dat vertalingen niet altijd perfect zijn – sommige woorden kunnen meerdere betekenissen hebben, dus beschouw de vertaling als een richtlijn.

Ga goed voorbereid op vakantie

Met de mogelijkheid om foto’s te vertalen, weet je altijd wat er op een bord of menukaart staat tijdens je vakantie. Een goede voorbereiding maakt je trip nog relaxter. Wil je data besparen? Gebruik Google Maps offline. Dit scheelt je een hoop data! Wil je ook nog besparen op je belminuten? Kijk dan eens naar onze aanbiedingen!

Onze andere blogs

2023-08-09T08:29:39+02:00
Ga naar de bovenkant