fbpx

Virus op je telefoon; zo verwijder je hem!

Een virus op je telefoon is mogelijk, al noemen we dat eigenlijk geen virus. Wanneer het gaat om je smartphone, dan spreken we van malware. In de basis is dit dus vergelijkbaar met een virus op je computer. Hoe we het ook noemen, het feit blijft dat er gevaar optreedt als je malware op je telefoon hebt.

Dit virus kan heel vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor je privacy tijdens het gebruik van je telefoon. Wat kun je nu doen als je een virus op je telefoon hebt? Daar vertellen wij je graag meer over.

Hoe komt een virus op je telefoon terecht?

Een virus, of malware, kan op verschillende manieren op je telefoon terecht komen. Je hoeft bijvoorbeeld maar per ongeluk een bezoek te brengen aan een verkeerde website en het kan raak zijn. Soms gebeurt het omdat je, bewust of onbewust, op een linkje klikt. De oorzaken zijn legio, maar het is wel altijd belangrijk om snel actie te ondernemen als je te maken hebt met een virus op je telefoon.

Diverse soorten malware hebben ook verschillende effecten op je toestel. Zo kan het zijn dat je beeld vast blijft lopen, dat je steeds advertenties in beeld blijft krijgen, dat je dataverbruik ineens veel hoger komt te liggen of dat je batterij ineens sneller afloopt. Ook als je telefoon heet wordt, terwijl dit normaal gesproken niet het geval is, dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van malware op je toestel.

Hoe weet je zeker of je een virus op je smartphone hebt?

De meeste mensen maken relatief veel gebruik van de smartphone. Als je smartphone ineens iets anders lijkt te doen dan anders, dan kan het de moeite waard zijn om te checken of er niet per ongeluk malware op je toestel terecht is gekomen. Je kunt meerdere apps gebruiken die je telefoon kunnen scannen op malware. Zo kun je gebruik maken van de apps Bitdefender, Avast, Kaspersky en AVG.

Hoe kun je een virus op je smartphone verwijderen?

Bovenstaande apps zijn apps die speciaal bedoeld zijn voor het veilig en betrouwbaar scannen van je toestel. Maak nooit zomaar gebruik van een vergelijkbare app, want helaas zijn er ook vergelijkbare apps die juist malware op je smartphone plaatsen. De bovengenoemde apps scannen je toestel op malware. Is er een virus op je smartphone aanwezig, dan wordt deze direct door de betreffende app verwijderd. Je kunt dus eenvoudig en snel een virus van je smartphone verwijderen door één van die apps te gebruiken.

Hoe kun je malware voorkomen?

Het is nooit helemaal uit te sluiten dat je te maken krijgt met een virus op je smartphone, ofwel met malware. Natuurlijk kun je wel dingen doen om de risico’s te beperken. Je kunt bijvoorbeeld goed opletten met het gebruik van openbare wifi-netwerken. Vaak zijn deze niet of onvoldoende beveiligd. Daarnaast is het in geen geval aan te raden om apps te downloaden die niet uit de store van Apple of Google komt. Deze apps brengen vaak virussen met zich mee.

Virussen kunnen zorgen voor hogere kosten

Elke soort malware doet iets anders met je smartphone. Soms is het duidelijk merkbaar, in andere gevallen niet. Er zijn helaas virussen die je telefoonkosten omhoog kunnen brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het virus ervoor zorgt dat er veel data verbruikt wordt. Je gaat dan makkelijk buiten je bundel en dat is duur. Check je telefoon regelmatig op malware en kies natuurlijk voor het voordelige Sim Only jaarpakket van L-mobi. Dan weet je altijd zeker dat je je telefoonkosten lekker laag houdt. Benieuwd? Check onze aanbiedingen en stap direct over!

Onze andere blogs

2023-01-25T15:19:45+01:00
Ga naar de bovenkant