fbpx

Hoe maak je de mooiste macrofoto’s met je smartphone?

Je hebt vast wel eens van macrofoto’s gehoord, maar wist je dat je deze ook met je smartphone kunt maken? Met de macro-functie op je telefoon kun je spectaculaire foto’s maken en details ontdekken die je met het blote oog niet kunt zien. In dit blog geven wij je tips hoe je het meeste uit de macro-modus van je smartphone kunt halen.

Waarom macrofoto’s maken?

Met macrofoto’s breng je kleine onderwerpen groot in beeld. Het opent een hele nieuwe wereld voor je, omdat je details ontdekt die te klein zijn voor het blote oog. Met de krachtige camera’s in moderne smartphones kun je foto’s maken waar tot voor kort een spiegelreflexcamera voor nodig was. Een goede macrofoto stelt scherp op het object, waarbij de achtergrond vervaagt en alle aandacht op het onderwerp gevestigd wordt. Ideaal dus om de details van een object in de spotlight te zetten.

Stilstaande objecten

Om met macrofotografie te beginnen, zijn stilstaande objecten de beste onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een korrel rijst, je eigen huid of een steen. Zo heb je tijd om de macro-functie te leren kennen. Krijg je het eenmaal in de vingers, dan kun je de macro-functie ook toepassen op moeilijkere onderwerpen in de buitenlucht, zoals bloemen en insecten.

Handmatig de macrofunctie activeren

Vaak kun je al een macrofoto maken door dicht op het onderwerp te kruipen. Veel telefoons herkennen dit automatisch en schakelen dan over naar de macro-modus. Maar het kan ook voorkomen dat dit niet goed gaat. Daarom is het handig om, als jouw telefoon dat toestaat, de macrofunctie handmatig te activeren. Dit vind je in hetzelfde camera-venster waar je ook het flitssymbool en de zelfontspanner ziet. De macrofunctie heeft de vorm van een bloempictogram of een macrolens.

Heb je geen macro-modus op je telefoon? Dan zijn er apps voor. Zo kun je bijvoorbeeld voor de app Halide kiezen, waarmee je op de iPhone-modellen 12 en eerder tóch een macro-functie hebt. Voor Android-telefoons is er de app Camera Zoom FX. Deze apps schakelen over naar de lens die het dichtstbij kan scherpstellen en versterken de details nog eens extra.

De juiste afstand

De macrosensor heeft een beperkt bereik. Als je te ver van het object afstaat of juist te dichtbij, wordt de foto onscherp. Per smartphone is deze minimale en maximale afstand weer anders. Bekijk daarom de technische specificaties van je telefoon om de precieze nummers te weten te komen. Zo kun je bijvoorbeeld met de iPhone 14 objecten tot wel 2 centimeter naderen, terwijl het macrobereik bij de nieuwste Samsung Galaxy-modellen tussen 3 en 10 centimeter ligt.

Het belang van goede belichting

Bij macrofotografie is belichting van groot belang. Het is aan te raden om te fotograferen bij voldoende licht, bijvoorbeeld bij daglicht of in een goed verlichte ruimte. Zo voorkom je onscherpe foto’s en krijg je de beste kleuren en details. Als je in een donkere omgeving fotografeert, kun je gebruik maken van extra verlichting. Er zijn speciale macro-flitsers verkrijgbaar die je op je smartphone kunt bevestigen. Hiermee kun je het onderwerp mooi verlichten zonder dat de omgeving te fel wordt belicht.

Probeer verschillende hoeken en composities

Bij macrofotografie is het belangrijk om te experimenteren met verschillende hoeken en composities. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen om van onderen te fotograferen of zoek juist een hoger standpunt op om van bovenaf te fotograferen. Door te variëren met composities kun je een unieke foto creëren.

Bewerk je foto’s

Tot slot kun je jouw macrofoto’s nog meer laten stralen door ze te bewerken. Dit kun je doen met verschillende gratis apps, zoals Snapseed of Lightroom. Je kunt de foto bijsnijden, de belichting aanpassen en de kleuren nog sprekender maken.

Met deze tips en trucs kun jij nu de mooiste macrofoto’s maken met je smartphone. Ga op zoek naar kleine objecten en ontdek de wereld van details die je met het blote oog niet kunt zien. Experimenteer met verschillende hoeken en composities en bewerk je foto’s voor een nog beter resultaat. Veel succes!

Heb je nog geen voordelige jaarbundel bij L-Mobi? Sluit die dan nu direct online af! Bekijk onze aanbiedingen en profiteer!

Onze andere blogs

2023-05-24T09:11:06+02:00
Ga naar de bovenkant